Καλωσόρισμα

Καλωσορίσαμε λοιπόν όλοι μας και πάνω από όλα καλώς ήρθαν τα παιδιά μας... Μερίμα, Μαργαρίτα, Νίκη, Κωνσταντίνε, Οδυσσέα, Στέφανε, Βασίλη, Λέοντα, Αριάδνη, Πορτοκαλιά, Κάρολε, Ιωάννα, Μελίνα καλώς μας ήρθατε.

Νομίζω ότι το ιστολόγιο αυτό θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους, μια ανταλλαγή εμπειριών και κατάθεση ψυχής που θα βοηθήσει όλους μας στο ταξίδι.

Και ξεκινώντας να ευχαριστήσουμε το προξενείο της Αιθίοπίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την Πρόξενο κα Αρμενάκη και τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία με την πανταχού παρούσα διευθύντρια της κα Κοντογιάννη. Χωρίς εσάς συνοδοιπόρους οι περισσότεροι δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Ευχαριστούμε


Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

βιβλίο με θέμα την υιοθεσία για ενήλικες

Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αφορά την υιοθεσία είναι το ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥΣ,  των Mary Watkins και Susan Fisher, ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA http://www.gemapublications.gr/milontas_me_greek.html και πραγματεύεται τις ανησυχίες των θετών γονέων και των υιοθετημένων παιδιών γύρω απο αυτό το θέμα.Το μισό είναι θεωρικό και το υπόλοιπο εχει καταγραφές διαλόγων παιδιών με τους γονείς τους ή με άλλα παιδιά.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Δεξιότητες, λόγος κι άλλα αναπτυξιακά τινά....

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους ενός γονιού -θετού ή μη- που τώρα ξεκινά το ταξίδι του είναι πάντα το "Κι αν το παιδί μου δεν είναι καλα;" Κανένας μας δεν ξεκινάει γνώστης, όλοι διαβάζουμε, ρωτάμε, συγκρίνουμε, αφουγκραζόμαστε... Πόσο παραπάνω όταν αυτό πρέπει να το κάνουμε μέσα στις λίγες ώρες ή μέρες που περνάμε με το παιδί με το οποίο μας έχουν κάνει το matching σε κάποιο ορφανοτροφείο. Προφανώς του κάνουμε όλες τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις, αλλά ειδικά στα μωρά και στα μικρότερα παιδιά είναι πιο δύσκολο για εμάς τους μη ειδικούς να καταλάβουμε αν η αναπτυξη του είναι φυσιολογική ήαν θα έπρεπε να μας χτυπάει κάποιο καμπανάκι.

Μερικά βασικά ορόσημα για τα αναπτυξιακά στάδια παιδιών 1-3 ετών (που αφορούν λόγο, κίνηση, κοινωνικοποίηση και αντίληψη) θα βρείτε σε αυτόν τον πολύ χρήσιμο κατάλογο που βρήκε και μου έστειλε η Μάρα αλλά και σε αυτή (για παιδιά 1 μηνός-5 ετών) και πολλές ακόμα ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ενώ κυκλοφορούν και πολλά σχετικά βιβλία γαι αν συμβουλευτείτε.

Μην ξεχνάτε μόνο τις ιδιαίτερες συνθήκες των ορφανοτροφείων που μπορεί να παίξουν ρόλο σε κάποια σχετική διαφοροποίηση από τις ηλικίες που θα δείτε σε αυτούς τους καταλόγους. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο θα έχει πιθανότατα πολύ λιγότερο χρόνο ένας-προς έναν με κάποιον ενήλικα, θα κινείται λιγότερο, θα έχει λιγότερα και λιγότερο stimulating παιχνίδια, θα ασχολούνται αναγκαστικά λιγότερο μαζί του γιατί όσες και να είναι οι nannies αποκλείεται να φτάνουν το σύνηθες ratio του 2 γονείς προς ενα παιδί της Ελλάδας... Από την άλλη λογικά θα είναι περισσότερο κοινωνικό, θα έχει μάθει να μοιράζεται και δεν θα το απασχολεί η φασαρία και οι δυνατοί θόρυβοι!

Επίσης πιθανότατα θα αργήσει περισσότερο να μιλήσει, όπως συμβαίνει συχνά και στα δίγλωσσα παιδιά, αφού λογικά μέχρι κάποια στιγμή της ζωής του ακουγε μια εντελώς διαφορετική γλώσσα (πιθανότατα amharic για τα δικά μας παιδιά). Μην πανικοβάλλεστε, συνήθως όταν αρχίσει δεν σταματάει!

Ειδικά για τα δικά μας παιδιά θα υπάρχουν και κάποια επιπλέον άγχη, φόβοι, προβληματισμοί. Κάποια πρώτη γευση θα πάρετε σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και περιεκτική χρονοσειρά, αλλά και εδώ ενώ εδώ θα βρειτε και στοιχεία ειδικά για τα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν διακρατικές υιοθεσίες. Ειδικά για τα θέματα λόγου μπορείτε να βρειτε περισσότερα στοιχεία εδώ και εδώ,